Politika

Podepisování petice za spravedlivý rodičovský příspěvek v úterý 26. března od 12 do 18 hodin u dětského hřiště u nemocnice

Na poslední koaliční radě si hnutí ANO vynutilo změnu ve zvýšení rodičovského příspěvku, která o zvýšení připravila rodiče dětí narozených před 1. lednem 2020. To vzbudilo velkou nevoli rodičů na rodičovské, protože původní slib vycházející z návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové byl, že zvýšení rodičovské o 80 000 Kč se bude týkat všech rodičů dětí mladších 4 let k 1.1. 2020. Rodiče, kteří jsou právě na rodičovské nebo ji vyčerpali v kratší než maximálním termínu by tak přišli o slíbené zvýšení.
Proto vznikla petice a facebooková skupina, kde rodiče požadují splnění původních slibů vlády. Ministryně práce a sociálních věcí stále svůj původní návrh zatím neúspěšně prosazuje přes odpor hnutí ANO, jehož ministryně financí Schillerová naopak volá po rozpočtových škrtech. Jana Maláčová navrhuje získat prostředky na financování zvýšení rodičovské zdaněním bank, kteréžto v České republice realizují nadměrné zisky, což předseda vlády Andrej Babiš zatím odmítá.
Petice tedy žádá splnění původního slibu. Mnoho rodičů už se zvýšením počítalo jako s hotovou věcí a upravilo své rodinné plány podle něj.
Několik rodičů z Neratovic se rozhodlo napomoci sbírání podpisů pod petici a v úterý 26. března od 14 do 18 hodin umístí petiční stánek u dětského hřiště u nemocnice, kam ji může každý přijít podepsat.
Užitečné odkazy:
Zvýšení rodičovské pro rodiče s dětmi do 4 let (FB stránka)
Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek! (FB skupina)
Jana Maláčová (FB stránka)

Související články

Back to top button