Politika

Středočeský radní Borecký (STAN) chce zdražit jízdné ve veřejné dopravě minimálně o 20 procent, ke zdražování vyzývá i Prahu

Radní středočeského kraje pro mobilitu Petr Borecký (STAN) chce od letošního července zdražit jízdné ve veřejné dopravě, a to přinejmenším o pětinu. Odůvodňuje to tím, že se tarif naposledy měnil v roce 2011 a že se spoustě cestujících ještě jízdné zlevnilo, protože došlo k integraci.

“Pro srovnání – jen inflace za toto období činí 21 procent, platy se za tu dobu zvedly o třetinu,“ uvedl do tisku.

Zapomněl dodat, že schválené příjmy rozpočtu Středočeského kraje mezi lety 2011 a 2020 vzrostly o 102 %, a u skutečných příjmů bude tento nárůst ještě vyšší vzhledem k tomu, že už v listopadu příjmy rozpočtu kraje o téměř 5 mld. Kč překročily schválené příjmy rozpočtu za celý rok. 

Stejně tak taktně neuvedl, že zlevnění veřejné dopravy bylo jedním z hlavních cílů integrace středočeské veřejné dopravy s pražskou, takže uvádět to jako argument pro zdražení je krajně nemístné.

Doprava v oblasti Prahy a Středočeského kraje je dlouhodobý problém. Do Prahy dojíždí za prací velké počty Středočechů a před Prahou se často tvoří dopravní zácpy. Tento problém řeší velká města na celém světě a světový trendem je zvyšovat dostupnost veřejné dopravy tak, aby byla pro co nejvíce lidí výhodnější volbou než individuální automobilová doprava.

Zdražovací politika STAN jde naprosto proti světovým trendům a ještě to odůvodňuje zcela nevěrohodnými argumenty. Ostatně Praha, která zvažovala mnohem menší zdražení městské hromadné dopravy, od tohoto záměru odstoupila.

Dalším důvodem, který Borecký uvádí, je výpadek příjmů kraje kvůli zrušení superhrubé mzdy. To ovšem společně s ANO a SPD prosadila v poslanecké sněmovně ODS, hlavní koaliční partner STAN ve vedení kraje. 

Místo toho Borecký argumentuje tím, že je kraj dlouhodobě poškozován na rozpočtovém určení daní. STAN dlouhodobě usiluje o zvýšení podílu obcí a krajů – kde mají politici STAN největší moc – na úkor státního rozpočtu. Snaží se tak zabít dvě mouchy jednou ranou – zdražit jízdné a k tomu si přihřát polívčičku v otázce rozpočtového určení daní.

Související články

Back to top button