Politika

Hejtmanka Jermanová podala trestní oznámení na záchranářku, která upozornila na nedostatek ochranných pomůcek. Lidé podepisují petici na podporu záchranářky Brožové

Záchranářka Veronika Brožová napsala 17. března otevřený dopis hejtmance Středočeského kraje Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO), ve kterém upozornila na nedostatek ochranných pomůcek pro záchrannou službu na boj s COVID-19.

Hejtmanka našeho kraje na ni za to podává trestní oznámení, v němž záchranářku obviňuje z šíření poplašné zprávy.

V textu petice se mimo jiné praví: „Tento nedostatek [ochranných pomůcek] potvrdila i sama hejtmanka 16. 3. výzvou na svém facebookovém účtu, ve které poptává roušky a respirátory.“

Petici iniciovali Simona Luftová a Jiří Snížek. Simona Luftová je místopředsedkyně příbramského místního sdružení a Jiří Snížek předseda krajského sdružení České pirátské strany.

„Cílem petice je vytvořit veřejný tlak na hejtmanku Jermanovou, aby stáhla nesmyslné trestní oznámení, které zjevně nemůže uspět u soudu, takže jeho jediným účelem je zastrašování potenciálních kritiků paní hejtmanky,“ řekl Neratovinám Jiří Snížek.

„Paní Brožová pouze upozornila na faktickou situaci. Se Simonou Luftovou jsme si řekli, že si záchranáři zaslouží maximální podporu kraje, obzvláště v nelehké době pandemie, a že se musíme paní Brožové zastat. Prosíme čtenáře Neratovin, aby nám pomohli petici šířit,“ dodal.

„Důležité je také to, aby se z tohoto případu nestal precedens – aby se politici ve vysokých funkcích, a netýká se to výhradně politiků hnutí ANO, nenaučili vyřizovat si účty se svými kritiky skrze hrozby trestními oznámeními,“ vysvětluje Jiří Snížek pro čtenáře Neratovin.

ZDE MŮŽETE PETICI PODEPSAT

Související články

Back to top button