Politika

Jak budou volit neratovičtí zastupitelé v prezidentských volbách?

Po prvním kole prezidentských voleb jsem nabídl městským zastupitelům jakožto místním politikům, aby zveřejnili své preference v druhém kole prezidentských voleb. Čtyři z nich na nabídku reflektovali a k nim přikládám svůj postoj.
Mgr. Kateřina Kořanová, radní za Neratovice jinak:

Je mým přáním vždy volit slušnost proti hulvátství, dodržování předpisů, zákonů a Ústavy proti pohrdání právním řádem, orientaci na demokratické státy proti poklonkování těm, kteří i ve 21.století anektují cizí území.
Nezbývá mi než doufat, že moji spoluobčané mají stejná přání.

Renata Červenková, zastupitelka za Neratovice jinak:

I když to nebyl můj favorit, ve druhém kole voleb dám svůj hlas prof. Drahošovi.

Michal Novozámský, zastupitel za Neratovice jinak:

V současné celosvětově složité politické situaci je důležité, mít v čele státu velmi zkušeného politického profesionála, pragmatika, vzdělaného člověka s vlastním originálním charismatem, s pevnými postoji a názory, který je schopen hájit suverenitu a národní zájmy naší České republiky.
Takové hodnoty pro mě představuje současný prezident Miloš Zeman.
Jiřího Drahoše si vážím jako vědeckého odborníka, který má ale nulovou politickou praxi. Je smutné, že se nechal zmanipulovat ke vstupu do vrcholné politiky, která je mu velmi vzdálená, což je patrné z jeho projevů, postojů, politického přehledu a znalostí. Politický a vědecký svět je totiž diametrálně odlišný.
Velmi se mi nelíbí způsob prezidentské kampaně , která je pouze antikampaní proti současnému prezidentovi, vedená určitými zájmovými skupinami jakýmkoliv způsobem, a to i nedemokratickými prostředky. Doufám, že ve druhém kole prezidentské volby, zvítězí zdravý selský rozum nad účelovou manipulací lidského myšlení!

Ondřej Čerepušťák, zastupitel za KSČM:

Moje doporučení pro druhé kolo voleb presidenta je celkem jasné. Nicméně zkusím to vysvětlit proč:
Při srovnání obou kandidátů vycházím z toho, jak se zatím oba projevili: Drahoš je mladší, možná zdravější. Je to taková ani ryba ani rak. Byť má zkušenosti v řízení Akademie věd ČR, reálná politika je trochu o něčem jiném.
Dejme mu čas, aby se projevil a pak mu dejme další šanci.
Zeman je starší, zkušenější, jsou za ním hmatatelné výsledky. Během svého mandátu se choval jako státník, opravdový zastánce České republiky. Byť si mnozí myslí, že president je jen „okrasa a kladeč věnců“, Zeman přesvědčil, že role presidenta naší republiky je něco navíc. A tak bych mohl pokračovat…
Ergo kladívko, můj typ je ZEMAN. (Úmyslně neuvádím vysokoškolské tituly u obou…)

Pavel Šanda, zastupitel za ČSSD:

V minulých prezidentských volbách jsem volil Miloše Zemana, protože proti němu kandidoval blízký spolupracovník Miroslava Kalouska a ministr Nečasovy vlády, která podle mě byla pro naši zemi tragická.
Volba v druhém kole letošních prezidentských voleb je pro mě opět volbou menšího zla, neboť oba kandidáti jsou podporováni silnými finančními skupinami a zájmy, nemluvě o jejich poradcích. Tentokrát je pro mě ale menším zlem Jiří Drahoš. Miloš Zeman z mého pohledu zradil všechny zásadní přísliby, s nimiž šel do minulých prezidentských voleb a které dokonce uvedl ve svém inauguračním projevu. Místo toho, aby byl prezidentem dolních deseti milionů, jak sliboval, se stal oporou dvou nejbohatších Čechů – Petra Kellnera, jemuž pomáhal s jeho byznysem v Číně, a Andreje Babiše, jemuž pomáhal a nadále pomáhá v uchopení politické moci.
Nemohu věřit prezidentovým předvolebním prohlášením, že je zastáncem skandinávského modelu sociálního státu, když v praxi svou autoritou nepodpořil jediný návrh, který by naši zemi nasměroval k tomuto zjevně nejúspěšnějšího modelu v současném světě. V řadě případů přímo konal proti tomuto cíli.
Svoji kampaň navíc postavil na strachu občanů z migrace. To v situaci, kdy k nám prakticky nikdo migrovat nechce, nelze chápat jinak, než že opravdu považuje lidi za snadno manipulovatelné hlupáky. V otázce zavedení eura, která stejně jako migrace ani nespadá do prezidentských pravomocí, plynule navazuje na Kalouskovu kampaň strašení Řeckem z roku 2010, která byla lživá už před osmi lety. Miloš Zeman z roku 2018 prostě už není Milošem Zemanem z roku 2013. Reprezentuje něco zásadně jiného.
Nedělám si iluze, že Jiří Drahoš bude skvělým prezidentem. Slibuji si od něj v zásadě jen to, že snad bude trochu méně tvořivě vykládat ústavu, bude trochu méně hluboko v Babišově pozadí a nebude tolik reprodukovat okamuristické bludy.

Související články

Back to top button