Kultura

Neratovický minikvíz ②: Správné odpovědi

V sobotu 25. dubna jsme zveřejnili otázky druhého neratovického minikvízu, v němž jste mohli soutěžit o pamlsky pro vašeho domácího mazlíčka, který do soutěže věnoval Psí salon Hallyna.

Nyní přinášíme správné odpovědi na všechny čtyři otázky, na které jsme se v kvízu ptali.

Otázka 1: Co podle místní legendy ukradli v Neratovicích svatému Vojtěchovi? 

Neratovická Kaple svatého Vojtěcha stojí dle pověsti na místě, kde byl roku 987 biskup Vojtěch dostižen a obrán o boty převozníky, kterým nemohl zaplatit za převoz, nýbrž jim pouze požehnal.

Správná odpověď: boty


Otázka 2: Který ze současných zastupitelů města je zastupitelem nejvíce let? 

Několik současných zastupitelů už má za sebou několik volebních období v zastupitelské funkci . Své čtvrté volební období v zastupitelstvu nyní absolvují Anna Spěváčková, Jozef Hornák a Jaroslava Soukupová. Popáté v zastupitelstvu však v tomto volebním období zasedla zastupitelka Hana Vojtová z KSČM.

Správná odpověď: Vojtová


Otázka 3: Jak se jmenuje válečný letec, který má pomník v Mlékojedech?

Letec Ladislav Uher z Mlékojed byl během 2. světové války pilotem 46. stíhací perutě Britského královského letectva (RAF). 26. května 1941 převzal za své hrdinství v boji s nepřítelem Polský válečný kříž. Následně sloužil u 257. stíhací perutě RAF a 30. 6. 1941 zahynul, když byl sestřelen nad Severním mořem. 

Správná odpověď: Uher


Otázka 4: Jak se jmenovala ulice Edvarda Beneše před rokem 1989?

Starší a střední generace si jistě vzpomenou, že šli „na Marxovku,“ pokud se chtěli dostat do dnešní ulice Edvarda Beneše v Neratovicích. V roce 1990 městské zastupitelstvo ulici přejmenovalo. (poznámka: ilustrační obrázek není z Neratovic)

Správná odpověď: Marxova


Na další minikvíz se můžete těšit již brzy …

Související články

Back to top button