Kultura

Neratovická Skupina historického šermu Armatus letos oslavila 30 let (rozhovor)

7. února 2014 uběhlo 30 let od založení Skupiny historického šermu Armatus. Proto přinášíme rozsáhlý rozhovor s jedním z jejích dlouholetých členů Tomášem Jánským.

Neratoviny:
V jednom rozhovoru asi nejde pokrýt celých 30 let historie Armatusu, ale zeptáme se nejprve na Vaše začátky.
Tomáš Jánský: Za 30 let existence naší skupiny se v ní vystřídalo na 80 lidí, takže není ani možné vyjmenovat všechny, kdo za ta léta Armatusem prošli.
Prvním vedoucím skupiny byl Milan Tesař a u zrodu skupiny byli například Roman a Petr Hejskovi, Miloš Landa, Stanislav Prejza. Kroniku nám píše Jitka Hejtmancová, za svobodna Eisenhamerová.
Já jsem ve skupině od roku 1990, takže také už pěknou řádku let.
Neratoviny: Takže už v roce 1984 bylo vaše první veřejné vystoupení?
Tomáš Jánský: Kdepak. Historický šerm je náročná disciplína, a to jak na fyzičku a nácvik, tak co se týče vybavení.
Než skupina poprvé vystoupila, dva roky nacvičovala. Takže první veřejné vystoupení bylo až v roce 1987 na oslavách 30 let města Neratovice.
Pak už skupina pravidelně vystupovala na zámku Mělník a na hradě Kokořín. Později jsme začali vystupovat také na hradě Houska a zámku Stránov na Kokořínsku.
V roce 1990 jste poprvé vystupovali na Mělnickém vinobraní, kde jsme měli vystoupení na zámku a šli jsme v průvodu Karla VI. oblečeni ve stylu vrcholné gotiky.
Neratoviny: Zmínil si náročnost nácviku a také vybavení. Můžeš to trochu rozvést? Kde jste sháněli vybavení?
Tomáš Jánský: Kostýmy šily manželky, babičky a přítelkyně členů skupiny na podkladě obrázků z historických knih.
Zbraně jsme si dělali většinou sami. Jako mnoho jiných věcí v té době, vzniklo mnoho našich zbraní ve spolanských dílnách.
Později jsme úzce spolupracovali s libišským uměleckým kovářem Mirkem Svobodou, který nám vyrobil meče, kordy, dýky a sekery.
V dnešní době jsou větší možnosti nákupu historických zbraní ze sériové výroby, čehož využíváme.
Pušky třeba musí kvůli bezpečnosti projít státní zkušebnou. My sami se z nich učíme střílet na střelnici, kde do nich ládujeme i kule, které pochopitelně při veřejných vystoupeních nepoužíváme.
Černý střelný prach je běžně k dostání.
Neratoviny: Jak nacvičujete a jak dosahujete historické věrnosti?
Tomáš Jánský: Vedoucí skupiny Marcel Vejvoda absolvovat německou školu šermu mečem a Jan Poláček zase italskou školu šermu kordem a rapírem. Mají tedy certifikát školit v těchto dovednost ostatní.
Neratoviny: Co je to rapír?
Tomáš Jánský: Rapír je typ kordu.
Neratoviny: Děkuji. Prosím pokračuj.
Tomáš Jánský: Učíme se i podle hereckých skript DAMU.
Je tam řada důležitých věcí, kterých si možná ani řada diváků nevšimne nebo si je neuvědomí.
Důležité je například mít perfektně nacvičené prostorové vidění a také zásady bezpečného šermu.
Ale také kaskadérské podání hraje velkou roli. Například po zásahu kulkou nebo probodnutím mečem není možné padat dopředu, naopak vždy ve směru meče či kulky.
Neratoviny: Chápu, že při vystoupení musejí platit fyzikální zákony, tedy i zákon zachování hybnosti. Ale to bych u vystoupení, které má za cíl realistickou rekonstrukci, předpokládal.
Tomáš Jánský: No není to až taková samozřejmě. Zejména v posledních letech se vyrojil velký počet šermířských skupin, které tyto věci moc neřeší. Horší je, že mnohé neřeší ani zásady bezpečného šermu, takže jsem byl svědkem ošklivých zranění.
Neratoviny: Armatus si tedy na těchto věcech dává hodně záležet. Chápu to správně, že patříte mezi špičkové skupiny historického šermu?
Tomáš Jánský: Doufám, že to nebude znít neskromně, ale je fakt, že v Česku patříme mezi asi tak 15 skupin nejvyšší úrovně.
Ostatní bohužel takových kvalit nedosahují, nedávají si záležet ani na technice, nácviku, ani na historické věrnosti a tím vlastně historický šerm i devalvují.
Neratoviny: Šerm se určitě během staletí měnil, stejně jako oblečení a zbraně. Specializujete se na nějaké dějinné období?
Tomáš Jánský: Ano, věnujeme se převážně dvěma obdobím, a to období vrcholné gotiky, včetně husitských válek, a z novověku pak na období Třicetileté války.
Neratoviny: Předpokládám tedy, že máte za sebou řadu vystoupení po celé republice.
Tomáš Jánský: Vystupovali jsme nejen v Česku, ale také v zahraničí. Kromě našich vystoupení se zúčastňujeme také rekonstrukcí historických bitev.
Kromě už zmíněných jsme vystupovali na zámcích Veltrusy a Nelahozeves na téma Třicetileté války a rekonstrukce bitvy na hradě Loket, husitské bitvy v Jabloneckých pasekách nebo gotických bitev na hradech Helfštejn a Fridštejn.
Na Terezínských a Josefínských slavnostech jsme byli součástí regimentu Wied při rekonstrukcích bitev Sedmileté války z let 1756-63. Na ty jsme museli nacvičit tzv. výcvikový reglemán, tedy výcvikové předpisy, které určují správné držení zbraně, nabíjení, apod.
V 90. letech jsme se zúčastnili bitev na Okoři.
Neratoviny: Za 30 let činnosti zjevně nelze vyjmenovat všechna vystoupení, ale vybral bys ještě nějaké významné a také některá ze zahraničních? Ve kterých zemích jste vystupovali?
Tomáš Jánský: Z těch v Česku bych asi vybral Frýdlantské městské slavnosti. Tam se sjíždí historičtí šermíři nejen z celého Česka, ale také z Polska, Německa, Španělska, Itálie a dalších zemí.
Během třídenních slavností jsou na zámku a hradě nejen šermířská vystoupení, ale také dobové tržiště, divadlo, výstavy. Za městem na louce pak probíhá rekonstrukce bitvy z Třicetileté války se 3 000 účastníky a 50 000 diváky.
Další podobnou akcí jsou Jičínské slavnosti nebo akce městských slavností v Kadani u příležitosti udělení městu právo trhu v roce 1376 s velikým průvodem, audiencí u císaře na náměstí a otevření trhu.
Naše první zahraniční angažmá bylo v Rakousku, vystupovali jsme také několikrát v Itálii nebo ve Švýcarsku.
Nejvíce ale vystupujeme v Německu. Například na městských slavnostech v Suhlu, pivních slavnostech na hradě Kaltenburg u Mnichova.
V Polsku jsme měli vystoupení v Malborku u Gdaňsku, v nizozemském Grolle jsme zúčastnili rekonstrukce bitvy z Třicetileté války.
S gotickým vystoupením jsme se prezentovali na akci Credit Bank Luxembourg v Lucembursku.
Neratoviny: Vystoupení historického šermu a rekonstrukce bitev ale není jediná věc, kterou máte za sebou, není-liž pravda?
Tomáš Jánský: Podíleli jsme se na divadelních vystoupeních, filmech a výstavách.
V divadle ABC to byl program pro zákazníky firmy Fam, se kterou jsme dříve spolupracovali. Zabývají se výrobou replik historických stanů a indiánských týpí.
V zámeckém parku v Postoloprtech jsme vystupovali v programu na motivy muzikálu Tři mušketýři spolu s hvězdami muzikálu. Byli jsme tam pozváni skupinou historického šermu Vítkovci, kteří akci pořádali.
Měli jsme také vlastní divadelní vystoupení se šermem pod názvem Veselá poprava.
Objevili jsme se jako šermířský kompars ve filmových pohádkách O třech rytířích a lněné kytli, která se točila na Barrandově, Zkřížené meče natáčené v klášteře v Doksanech u Roudnice nad Labem a O perlové panně natáčené na hradě Točník.
Na Točníku jsme zahráli jsme také v dokumentu německé televize ZDF Jak se dobývaly hrady?
Neratoviny: Zmínil si také výstavy…

Tomáš Jánský:
Jde o výstavy historických zbraní, například ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, v Městském muzeu v Brandýse nad Labem nebo na Mělníku. Díky mělnické výstavě se o nás mluvilo i v televizním Studiu 6.
Výstavy jsme měli i v Neratovicích. Třeba zrovna nedávno na Lobkovickém masopustu a dříve v Domě dětí a mládeže.
Neratoviny: Tím se vlastně dostáváme k tomu, co všechno děláte nebo jste dělali v Neratovicích.
Tomáš Jánský: Pravidelně vystupujeme na řadě městských akcí, včetně Divadelních poutí, které pořádá Společenský dům.
Určitě stojí za to připomenout velkou gotickou bitvu v Mlékojedech v roce 1996, ve které se husité střetli s křižáky. Tu vlastně naše skupina spoluorganizovala. Hlavním pořadatelem byla dnes už neexistující skupina Sagitarius.
Kromě toho se každoročně podílíme na Cestě pohádkovým lesem, který ke Dni dětí pořádají DDM a Klub českých turistů.
V roce 1991 jsme také U Šárů uspořádali první Šermířský ples, jehož dalších 16 ročníků se konalo ve Společenském domě. Vždy mu předcházel odpolední dětský karneval.
Neratoviny: Kde vás mohou čtenáři Neratovin vidět?
Tomáš Jánský: Letos v létě budeme řadu vystoupení na hradě Houska. V červenci to budou vystoupení ve stylu gotiky, v srpnu pak na téma Třicetileté války.
Neratoviny: Dodal bys ještě něco, na co jsem se nezeptal, ale nemělo by to zapadnout?
Tomáš Jánský: Za ta léta se toho kolem Armatusu odehrálo hodně. Měli jsme vlastní kapelu středověké hudby Žaltář a vlastní historickou taneční sekci Ambrózia. Ty se později osamostatnily, ale původně vznikly v rámci Armatusu.
Neratoviny: Díky za rozhovor a ať se Armatusu nadále daří.

Související články

Back to top button