Kultura

Korycanský Festiválek pod ořechem už tuto sobotu

Letos bych rád všechny pozval na desátý festiválek Pod ořechem. Slavíme snad? Bilancujeme? Nee! On je ten letošní festiválek sice desátý rok na dětském hřišti Oříšek v Korycanech, ale již pár let před rokem 2007 (konkrétně od roku 2003) existoval. Ne ještě jako Pod ořechem, protože u nás na zahradě ořech nerostl. Spíše bezinky…Pak ale zase v tom roce 2007 jsme z čirého nadšení uspořádali festiválky tři! No, a v roce 2009 jsme z únavy rok vynechali a mysleli jsme, že to vzdáme a že to bylo naposledy. Takže je to letos jubileum?

Ale máme se na co těšit.

Jakub Folvarčný a Cirkus Prdítko!

V cirkusu, se říká jenom čistá pravda: Malí, velcí, ale i ti vyhynulí, všichni prděli. A kdo neprděl, prasknul. Nevhodné představení, ideální pro poklidné rodinné odpoledne. PSHOW, která jde za hranice viditelného a představitelného.

Bratři v tricku!

Toto v České republice ojedinělé duo počalo společně fungovat v květnu roku 2009. Během uplynulého roku Bratři V tricku předvedli své kousky na nespočtu akcí u nás i ve světě. Jejich specializací je propojování technicky náročného žonglování s pohybem a výrazem. Snaží se co nejméně kopírovat zkostnatělé cirkusové vystoupení a vytváří moderní show. Jejich vystoupení jsou stavěné tak, aby se diváci bavili nejen precizním žonglováním, ale i divadelní stránkou. Českou republiku reprezentovali mimo jiné na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji nebo na závodech Formule 1 v Bahrajnu.

Střídmí klusáci v kulisách višní!

Jsou 4. Našli mezeru neboli díru zející v současné české hudební scéně, které si všimlo jen málo jiných. Snaží se, seč můžou, pomoci jim ji zaplnit a snad i více než zarovnat. Navršit spíše kopec, nový Říp, z nějž bylo by možno opět zahlédnout slunce; a upozornit tak na to, že většina české popmusic postrádá jakýkoli hudební nebo lyrický nápad a tvoří nudně šedostejný překypělý oblak národního mainstreemu dost nešikovně však efektivně zastiňujícího tvořivé umění. Navraťme vkus cočechovi tomuzikantovi!!!

My3.avi!

Charakteristickým rysem kapely je její relativní žánrová nezařaditelnost stojící někde na hranici folku, popu, jazzu a výhradně původní tvorba s českými texty a osobitý zvuk.

Republic of two!

Skupina Republic of Two vznikla v létě 2009 na cestách po Španělsku a Portugalsku. Jde o indie folkovou hudební formaci Jiřího Buriana a Mikoláše Růžičky.

Za album Raising the Flag byla skupina oceněna Akademií populární hudby Cenou Anděla v kategorii Objev roku 2010. A zcela těsně před účinkováním na našem festiválku pokřtí své prozatím poslední album.

Festiválek bude opět skvěle zajištěn proti případné nepřízni počasí stany firmy Rents, pošmáknete si na skvělém občerstvení (maso a klobásy na grill dodá Česká masna). Najde se ale i něco pro vegetariány. Pivo, koncentrované šťávy, limo, koláčky atd…

Dále bychom chtěli poděkovat městu Neratovice za dlouholetou a neustále se stupňující finanční podporu. Firmě Kasten, která náš festiválek také již mnoho let podporuje. A panu Václavu Sádovskému.

Udělejte si čas!

Přijďte, přijeďte autem nebo na kole, doražte! Bude to stát za to! Aspoň já se tedy dost těším!

Roman Hudziec

Od čtenářů

Články od našich čtenářů. Svůj článek můžete zaslat na clanky@neratoviny.cz

Související články

Back to top button