Kultura

Hanging Hearts šokovaly a ohromily neratovické hudební fanoušky

V pondělí 9. března v Jazzovém klubu Společenského domu vystoupila americká jazzová kapela Hanging Hearts. Toto mladé trio tvoří frontman Chris Weller, klávesista Cole DeGenova a bubeník David Drobka.
Už před začátkem koncertu varoval ředitel Společenského domu Ivan Fried návštěvníky slovy: „Bude to divočina.“
A byla to divočina.
Mladé americké muzikanty nebylo ani na minutu možné podezírat z podbízení se publiku.
I přes jazzový základ jejich hudby se nenechávali svazovat žánrovými škatulkami a za svým hudebním a pocitovým sdělením šli přímočaře až bezohledně a po cestě bořili zdi mezi žánry.
Nástroje, které všichni tři perfektně ovládají, využívali ke všemu, co potřebovali – od zvukomalebných zvuků po až industriální hluky.
Tento koncert nemohl nechat návštěvníky chladnými.
Někteří příznivci klasického jazzu jejich představení, jak se říká, nerozdýchali, a v přestávce mezi dvěma sadami písní, které pro své turné kapela připravila, několik lidí odešlo.
Mnohem větší část publika ale zůstala a dál si užívala vzrušení z opravdu neobvyklého hudebního zážitku.
Byl to ten typ koncertu, o kterém se bude ještě po letech mluvit. Ti, kdo u toho byli, na něj budou vzpomínat jako na opravdovou hudební událost.
Závěrem si nemohu odpustit pochvalu dramaturgii Společenského domu. Poskytnout lidem možnost slyšet něco opravdu nového, co komerční dramaturgie není schopna vůbec nabídnout, je přesně role veřejné kulturní instituce, jakou Společenský dům je.
IMAG1298

Související články

Back to top button